Термален прицел ARCHER HUNTER LRF

Термален прицел ARCHER HUNTER LRF
28 ноември 2020

Минаха години, откако употребата на термо мерници за ловни цели не учудва никой.

С всяка следваща генерация тези уреди стават с все по-добри качества и с нови функционалности. Ако с първите термо прибори едвам се различаваха светлите петна на тъмен фон, то в следващите се получаваше все по-добра дефинидия на изображението.

При най-съвременните не просто може идеално да се определи вида на животното, но и неговият пол. В последната си версия на термо мерник компанията Арчър пусна силен коз - моделът Hunter. Първото, което прави впечатление е високата резолюция, осигурена от матрица с размери 640 х 512 пиксела с големина 17 μm. Чувствителността, която отговаря за разликата в светлинното изображение е под 30 микро Келвина. Какво означава това? На практика с толкова чувствителен уред могат да се видят доста добре рогата на сръндак или елен, при това на разстояние и над 100 до 200 метра. Такова изображение променя правилата на играта и позволява точно дефиниране на трофея на животното преди отстрела.

 

За професионалните ловци означава - без повече грешки! Това отлично изображение е осигурено от 50 мм германиева леща, която осигурява най-добра трансмисия на топлина. Този уред се захранва с четири батерии от типа АА и с тях той може да работи без прекъсване около 5 часа. Теглото на термомерника Archer Hunter е само 980 грама. 

Един от най големите недостатъци при термо мерниците, е че създават сюреалистично усещане и дори стрелец с опит трудно може да определи точната дистанция до целта. В някои случаи отклонението в преценката може да е повече от сто метра. Ето защо бързото определяне на точната дистаниция е от критична важност. В Archer Hunter има вграден лазерен далекомер, който може да отчита цели до, а в някои случаи и над 1000 метра.

 

Но това което отличава Archer Hunter от всички други термо мерници е, че той има и вграден балистиен калкулатор и автоматично компенсиране на спада на куршума. Нещо повече, има и вградена метео /метеорологична/ станция, която измерва температура на въздуха, надморска височина, атмосферно налягане и не само ги измерва, но и ги залага в балистичния калкулатор автоматично.

Какво трябва да направи стрелеца за успешен изстрел на пределна дистанция? Единственото условие е, да се натисне едно копче, с което се изпраща лазерен лъч и се снемат данните от метео станцията. Всичко това става за част от секундата. Уредът сам компенсира спада на куршума и премества скалата, така че когато стрелецът се прицели отново и натисне спусъкът, изстрелът отива право в целта. Разбира се преди това трябва да се въведат данните на боеприпаса в съответния профил /балистичен коефициент,който може да е G1, G7, Drag - функция(това е функция, която изразява кривата на движение на куршума във всеки един момент от неговия полет), скорост, тегло/, но това се прави еднократно при прострелката на оръжието. По време на работата си калкулатора преизчислява и Кориолисовите сили, ъгъл до мястото на целта, както и позволява да се вкарват стойности за сила и посока на вятъра. Има вградена цифрова либела показваща страничния наклон на оръжието, чрез която ние винаги намираме хоризонталното му положение, което е от изключителна важност по време на изстрела.

 

Archer Hunter може да пази до 10 профила на различни оръжия в паметта си. Сиреч с притежанието на един такъв уред решаваме проблема за целия арсенал от оръжия, с който разполагаме. Прострелката на уреда става буквално 3 изстрела в рамките на 10 мин.

Менюто е доста лесно за употреба, като ловецът трябва да знае единствено кой е бутона за включване на уреда и този с който се активира лазерния далекомер.

До скоро тази технология бе запазена само за военни цели при строг лицензионен режим. Военната версия има опцията да прихваща и осигурява поразяване на цел до 2500 метра. Лично успях да се убедя в тези възможности, когато от първия опит поразих цел на 2490 метра. Цивилната/ловна версия Archer Hunter също може да калкулира траекторията на куршума на подобни дистанции, но лазерния далекомер умишлено е ограничен до около 1000 метра. С ръчно въвеждане на разстоянието уредът има същите възможности като военния. Работните условия са екстремни от -30 до +55 градуса по Целзий.

Със сигурност много ловци ще си зададат въпроса, дали употребата на подобен уред е етична? Моята гледна точка е , че ако се ползва по предназначение, за определени видове дивеч, е не само етично, но и препоръчително. Когато ловецът може да определи по-точно вид, пол и възраст, това може да е само предимство, да не се допуснат грешки при отстрела.

 

Видео  от лов на живо с Archer Hunter LRF 640 на различни разстояния.

 


Съобразено с голямото търсене и интерес сред ловците, фирмата пройзводител реши да предостави за тествене 1 бр Archer Hunter 384 LRF с която ще ловувам следващите няколко месеца и ще споделям с вас максималните му възможности и клипове които ще заснемем.

За допълнителни въпроси и наличности може да използвате контактите в полето доло.

Магазин  София
Адрес: гр. София 1618
бул. Цар Борис III №137A
GSM: +359 889784545
Автор: Роберт Атанасов

20 януари 2023
Термален прицел iRay Rico Series-RH50Pro Dual POV

iRay Outdoor RICO PRO е създаден, за да бъде най-модерният термичен оптичен прицел с двойно зрително поле (FOV), наличен на търговския пазар. Патентованата двойна FOV обективна леща на InfiRay Outdoor позволява на потребителите безпроблемно да превключват между широк FOV за откриване и тесен FOV за идентификация на целта. Несравнимо качество на изображението, съчетано с интуитивен и лесен за използване интерфейс, HD дисплей, 6 часа време на работа, корпус от алуминиева сплав и 32 GB вътрешна памет, ви дава всички инструменти, от които се нуждаете, за да пренесете своя лов на следващия ниво.

прочети още
28 септември 2021
Нова серия ловни и тактически оптики VORTEX - Ненадминато качество на достъпни цени

Ще разгледаме някой от новите модели за 2021 като се фокусираме на техните характеристики, размер, и цена.

прочети още
25 септември 2021
Термалният фаворит за 2021 IRAY SAIM SCH 50 с резолюция 640х512

Най-новият модел на фирмата Infiray IRAY SAIM SCH50 вече и в България! Предлага същият компактен размер и ниско тегло като топ продукта на марката IRAY SCT35, но вече оборудван с най-мощният процесор, резолюция 640х512 и чувствителност под 40мК. Способен да разпознава рога и зъби на животни до 300м. Открива обекти до 6000м, използва презареждаеми батерии CR123 работещи до 4,5ч.

прочети още
10 август 2021
Тестваме Италиански монтажи за дневни оптики и бързомери на фирмата AUDERE

ТЕСТ на монтажи за дневни прибори AUDERE. Лидер в Италия по надеждност, повторяемост на всеки изстрел при монтаж и демонтаж! С вградени либели за хоризонтиране на оръжието. Предлагат се в различни височини и модели. Перфектен избор за стрелба на максимални разстояния с гарантирана точност! Много леки и надежни като тип заключване на 1913 и Nato стандарти. Ценово се нареждат много по-изгодно от цените на Blaser, Spuhr, Recknagel и други. В комбинация с ниско тегло вградена либела и два упорни зъбя нямат конкуренция в класът си. TEST of day rifle mounts AUDERE. Leader in Italy in reliability, repeatability of each shot during assembly and disassembly! With built-in spirit levels for leveling the weapon. Available in different heights and models. Perfect choice for longrange shooting with guarantee maximum accuracy!

прочети още
21 май 2021
Нощен Прицел Syton HT60 идеален за лов до 500 метра

Тестваме новият нощен прицел с цветна камера Syton HT60. Уредът е ултра лек и компактен, благодарение на вградената подсветка може лесно да се откриват рога на животни до 150 метра и позволява стрелба до 500 метра в зависимост от района и осветеността. Syton HT60 е оборудван с Wifi модул за бързо предаване на видео и снимки на мобилни устройства и таблети. Уредът разполага с различни скали и профили за прострелка на различни пушки и дистанции. В комплекта има зарядно, батерия, монтаж за пикатини и инстукции за работа. Менюто е много просто и лесно за работа с два бутона за движение на горе и доло и бутон ОК за потвърждение.

прочети още
4 май 2021
Тестваме Титаниеви Супресори "JAKI" - Финландско качество и Традиции

Финландската фирма "JAKI" лидер в производството на супресори за ловни и спортни цели, представи на пазарът новите титаниеви модели, които се характеризират с високо качество, дълга експлоатация и перфектна групираност. Благодарение на ниското тегло и компактни размери супресорите "JAKI" са избор на топ ловни и стрелци, които държат на високото качество, ниският шум и прецизност.

прочети още
13 април 2021
Тестваме новата полуавтоматична карабина JP 308 с дневна оптика Nightforce NX8 1-8x24 MIl

Тестваме карабина JP оборудвана с дневна оптика в FFP Модел NIghtforce NX8 1-8x24, която ползваме като бързомер на 1х увеличение, или като тактическа оптика за лов и далечна стрелба с възможност за корекция само по скала до 1000м. Изключително прецизна карабина която с боеприпас GGG 190gr HPBT направи група 0,4см на 100м. Изключително мек откат благодарение на дулният спирач. Като цяло тежко оръжие, много прецизно изискващо стрелба от трипод или двунога. Впечатление прави че тежките боеприпаси и пасват на цевта, с Gego Express подържда до 0,5 МОА група. На 300 метра групата е до 10см което е перфектно за такъв вид оръжие и оптика с увеличени 1-8х.

прочети още
5 април 2021
Тестваме най-продаваните термални монокуляри камери за 2020/2021

Днес имахме удоволствието да тестваме най-продавани и бюджетни термо камери за 2020/2021. Впечатлението, което създадоха в нас е че за бюджет до 2400 лв може да се закупи много лека, термо камера с обсег на откриване до 1200 метра. Вграден Wifi модул за споделяне на картината на таблет или телефон, управление на всички функции в реално време. Прави впечатление, че при термо прибори чувствителността е доста висока под 35мК, с фокусно отстояние 1.0 при 12 микрона, което позволява камерата да бъде с малки размери, тегло и чиста картина. Въпреки малкият дисплей на Hikmicro позволява безпроблемна работа до 5+ часа и работа от -20 до +50 градуса. Гаранцията е 2 години за целият уред, 2 години за батерията и 10 години на сензорът което е впечатляващо защото е най-скъпото в такъв вид прибори. Към момента на пазара компанията Hikmicro владее около 20% в световен мащаб и като лидер в охранителните камери на Hikvision предлага отлично качество на достъпна цена В линкът по-доло може да видите пълно ревю.

прочети още
26 март 2021
Най- добрата AR 15 AERO Precision M4E1, кал. 5,56х45 18″ Atlas S1

Тестваме една от най-прецизната нарезни карабина AERO Precision AR15 калибър 5,56 Изключително лека, удобна, компактен размер, телескопичен приклад, сменяеми цеви. Без проблем Прави поразяваме цели до 400 метра Групираност до 0,3МОА до 300м Цев 18" Пълнител 30 заряден Magpul

прочети още
26 март 2021
Термален Бързомер IRAY Holo HL13 Тест и Стрелба до 200м

Тестваме Термален Бързомер и Прицел IRAY Holo HL13 на разстояние до 200м Полуавтомат AR15 AERO Precision 5.56 18" Пълнител 30 заряден Трипод Kopfjager K800 Carbon Патрон GGG 55gr FMJ

прочети още
18 март 2021
Термо камера Pulsar Lexion с монтаж за стъкло

Тестваме термо камера за наблюдение и охрана Pulsar Lexion XP38 с бърз монтаж за стъкло и кола. Изключително зрително поле, бърза връзка към мобилен телефон или таблет с видео в реално време. САМО за ПРОФЕСИОНАЛНИЯТПАЗАР! Правоприлагане, сухопътна сигурност, горско стопанство, пожарогасене, спасяване на живот, граничен патрул, морска сигурност и охрана на президента - Lexion е предназначен за интензивна употреба от професионалисти. Продуктът не се предлага на гражданския пазар. Високочувствителен термичен сензор за изображения. Усъвършенстваният NETD <40 mK сензор произвежда изображения с прецизно разпознаване на детайли дори при неблагоприятни метеорологични условия като дъжд и мъгла. Дори когато термичният контраст е нисък, малките температурни разлики са ясно видими при богато контрастиращи изображения с висока разделителна способност. Устойчив на удари подсилен корпус Здравият подсилен корпус на Lexion е проектиран да издържа на удари и нестандартни сценарии на употреба. Оборудването, използвано от професионалистите по време на тяхната работа, включва много ситуации с неблагоприятни условия и стрес, когато е необходимо да се предприемат незабавни действия и е трудно да се работи внимателно с устройството. Pulsar е обмислил тези случаи и сценарии и е въвел специални подсилващи елементи, които гарантират, че агрегатът няма да бъде повреден в действие поради небрежната употреба. Собствената технология за увеличаване на изображението на Pulsar се състои от софтуерни алгоритми, предназначени да увеличат яснотата на изображенията и цялостните детайли на изображението. Image Boost води до по-рязко, по-подробно зрително поле и подобрени възможности за идентифициране на обекти. С висока резолюция Lexion XP може да се похвали с неохладена микроболометрична матрица 640x480px, на 17 µm, за много детайлни изображения.

прочети още
9 март 2021
Vectronix Terrapin X & Strelok PRO

Тестваме лазерен далекомер Vectronix Terrapin X и комуникацията му с Strelok Pro Най-доброто решение за далечна стрелба с абсолютна прецизност и надежност

прочети още
8 март 2021
Kopfjager 800 CF комплект с глава Reaper Grip

Тактически карбонов трипод Kopfjager 800 CF комплект с глава Reaper Grip за стрелба до 800м. Идеален за лов и прецизна стрелба. Възможност за стрелба: легнал, седнал,прав. Изключително прецизен, работа с една ръка ротационна глава на 360 градуса

прочети още
8 март 2021
Термален прицел IRAY SAIM SCT 35 Shooting 300m

Термален прицел IRAY SAIM SCT 35 IRау Ѕаіm ЅСT35 е термален прицел пpeднaзнaчeн зa нoщeн лoв, дeнoнoщнo нaблюдeниe, cтpeлбa нa близĸo / cpeднo paзcтoяниe. Ергономичният дизайн и отличното качество на изображението правят серията Saim отличен спътник, дори при дъжд и мъгла.

прочети още
8 март 2021
Puslar Digisight Ultra N455 LRF & Sabatti STR308

Тестваме дигитален прицел Puslar Digisight Ultra N455 LRF на разстояние до 300м Карабина Sabatti STR 308 Патрон GGG 308 Може да се ползва както през деня така и през нощта. Идеален прицел за разпознаване на трофеен дивеч до 250м позволяващ стрелба до 550м Посредством бърз монтаж може да се монтира на различни огнестрелни оръжия!

прочети още
5 март 2021
Тестваме новият Термален прицел IRAY RIHO RH 50LRF

Тестваме термален прицел IRAY RIHO RH50 LRF Карабина Tikka T3 308 win Патрон GGG 190 gr HPBT Stock KKC for TIKKA T3 Group at 100m is SUB MOA

прочети още
11 февруари 2021
Тестваме новият Термален прицел ARCHER Oziris и далекобойна система DSR 338

Имахме удоволствието да тестваме новата далекобойна система DSR 338 в комбинация с автоматичен термален прицел Archer Oziris. Интересното в случаят е, че двете системи напълно си паснаха, и позволят на стрелецът да поразява цели до 1500м. DSR разполога със сменяеми цеви, като благодарение на bullpup системата дава възможност да се ползват стандартни дължини на цевите в общ размер на карабината 85см.

прочети още